Mulțumiri

Am fost informat pe 25 ianuarie că un număr de șapte cetățeni din comuna Voinești, plecați la muncă în Portugalia, au fost sechestrați într-o zonă rurală de lângă Lisabona și obligați să lucreze în condiții improprii, într-un regim similar sclaviei. Au fost cazați într-o zonă împădurită în condiții greu de descris, fără documente de identitate, fără apă potabilă. După o săptămână de muncă epuizantă cei șapte cetățeni au reușit să fugă  și să ajungă într-o localitate apropiată unde au dat telefon acasă și la Primărie. Luând la cunoștință acest fapt am început demersurile necesare pentru repatrierea acestora.

Am apelat la Consulatul din Lisabona pentru a identifica și recupera cele șapte persoane aflate în dificultate. Cu acest prilej, doresc să le mulțumesc public  Domnului Ambasador al României în Portugalia și Doamnei Consul pentru promptitudinea cu care au gestionat situația. Apreciez profesionalismul și eforturile susținute ale personalului consular angajat în această acțiune care s-a finalizat cu identificarea celor șapte cetățeni din Voinești și a altor patru din alte localități, aflați în aceeași situație și cazarea acestora într-un centru pus la dispoziție de către autoritățile portugheze.

În acest moment s-a pus problema repatrierii concetățenilor noștri și a costurilor pe care le presupune aceasta. Am apelat la diferite instituții ale statului pentru sprijin financiar în repatrierea cetățenilor noștri: Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Afacerilor Externe, Prefectura Iași, Consiliul Județean Iași, instituții de asistență socială din România, alte instituții ale statului. În aceste demersuri m-am lovit de invocarea lipsei fondurilor pentru astfel de situații de urgență. În disperare de cauză, am decis să apelez la mediul privat pentru găsirea unei soluții alternative de repatriere. L-am contactat pe Domnul Director al S.C. Atlassib S.R.L pentru a găsi o modalitate de transport a celor șapte cetățeni aflați în dificultate, ce nu aveau mijloace financiare pentru a-și plăti drumul înapoi în România. Vreau să-i mulțumesc Domnului Director pentru bunăvoința de care a dat dovadă prin asigurarea transportului acestora înapoi în țară.

În nume propriu, al cetățenilor care au fost readuși în sânul familiei și al membrilor acestor familii care așteptau cu sufletul la gură deznodământul acestei situații, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au contribuit la finalul fericit.

Traficul de ființe umane este una dintre problemele grave cu care se confruntă țara noastră, cu efecte majore asupra victimelor și asupra imaginii externe a României. Mi s-a adus la cunoștință de către Domnul Ambasador că victimele ezită să colaboreze cu autoritățile în vederea identificării membrilor rețelei ce i-a exploatat, aflându-se probabil sub amenințarea acestora. Doresc să fac un apel către acești cetățeni să colaboreze cu autoritățile abilitate pentru identificarea și destructurarea acestei rețele criminale .

Totodată, am rugămintea către toți cei care pleacă în străinătate în căutarea unui loc de muncă, pentru asigurarea unui trai mai bun pentru ei și cei dragi, să se informeze temeinic înainte de a se angaja în orice demers de acest gen. Apelați la firme autorizate, instituții ale statului pentru a verifica veridicitatea ofertelor și credibilitatea celor care intermediază. Nu acceptați să vi se rețină actele de identitate sub nicio formă de către potențialii angajatori. Asigurați-vă o modalitate de comunicare cu cineva de acasă la care puteți apela oricând și transmiteți-le repere ușor de identificat cu privire la locație, memorați numărul de urgență de la consulatul din țara în care plecați la muncă. Cu toții ne dorim o viață mai bună și muncim pentru aceasta, unii aici, alții peste hotare. Nu vă asumați riscuri inutile, vă așteaptă cei dragi acasă, vă așteptăm și noi înapoi pentru a dezvolta împreună această comunitate, a atinge acel nivel de bunăstare dorit de toți.

Cu stimă,

Dobreanu Gheorghe